ANGELI TÖRÖK PETRA FOTÓ

adventi mesék

Minden szülő nyugodt, ráhangolódós adventről álmodik. Együtt, a gyerekekkel. És igen, vannak, akiknek ez sima ügy – de a többségnek nem az. Akiknek hangolódniuk is alig-alig sikerül és akiket decemberben a tennivalók mint a hó, fokozatosan maguk alá temetnek.

Egyre több az iskolai, óvodai, munkahelyi tennivaló, a hétköznapok gyorsvonatként zakatolnak a karácsony felé. December elejére épp, hogy sikerül megtöltenünk az adventi naptárkákat, de nyugodt, esti beszélgetésekre, egymásra hangolódásra végképp nem jut idő.

mesék az adventi naptárba

Én is éveken át én küzdöttem a decemberi rohanással, plusz még a lelkiismeretfurdallással is. Mert ugyan a karácsony minden évben eljött, a lényeg mégis valahogy hiányzott. Hiányzott a hangolódás, a közösen eltöltött idő, az egymásra figyelés.

Ekkor találtam ki, hogy decemberben másképp fogok mesélni. Kicsit mást, kicsit másképp. Nem ‘sima’ meséket, hanem adventieket és nem az ágy mellett, hanem a nappaliban. És minden este meggyújtom az adventi gyertyát is hozzá. Nem baj, ha leég! És erre nem csak az ovisaim, de a nagyobbak is körém kuporodnak – ha csak öt percre is. Eleinte nem is tudtam, miből, mit meséljek, minden nap kapkodva kerestem valami ünnepit.

Az évek alatt összegyűjtöttem egy adventi mesetárat, szelektáltam, új mesékre bukkantam – és ezt most elhoztam Nektek, hogy Neked már ne kelljen mesét keresgélned. És hogy el ne felejts el mesélni (mert valljuk be,a  rohanásban ez is előfordul), minden nap 6 órakor emlékeztetlek és a napi mesét elküldöm e-mailben: Neked nincs más dolgod, csak előkapni a telefonod és a kicsik mellé kucorodni.

Örömteli készülődést, mesére fel!

Pin It on Pinterest