-fotózás, családfotózás és ami a képek mögött van-

Mindannyian valamiféle családban élünk, no de mi is az, hogy család? Gondolkodtál már rajta?

Én igen, már csak azért is, mert a minap a nagylányom belebotlott egy infografikába, ami azt ábrázolta, hogy mi mindent nevez(z)ünk családnak. Egy 13 éves pedig ezt biztosan nem hagyja szó -és kérdések- nélkül… soha vissza nem térő alkalom egy kiadós anya-lánya beszélgetésre.

Szóval a kép szerint a család: Apa, anya. Apa, anya, gyerek(ek). Apa, apa. Anya, anya. Apa, apa, gyerek(ek). Anya, anya, gyerek(ek). Apa, cica. Anya, kutya. Sok mindent elfogadok, de utóbbi két kategórián azért elgondolkodtam és bevallom, azóta is erősen gondolkodom.

A végtelenségig lehetne vitatkozni a fenti ábrán, de nem vitát akarok generálni, csak azt, hogy elgondolkodjatok: nektek mit jelent az a szó, hogy CSALÁD?

Nekem sok mindent, de kétféle dolgot biztosan. Egyrészt MINDENT, ha a saját CSALÁDOMRÓL van szó, másrészt a sajátomon kívül a CSALÁDJAIMAT is. Titeket, akik a fényképezőgépemen keresztül lesztek a „családjaim”, van, hogy néhány perc, de néhány óra alatt biztosan.

CSALÁDOKAT, mindenféléket. Kicsiket, nagyokat, két-, három-, négy-, öt-, hat- esetleg még több tagúakat, kutyás, cicás ( 😀 ), kutyátlan és cicátlan családokat, álmodozó, vagány vagy éppen bolondos családokat. S különösképpen azokat a családokat, akik már többedjére engednek be az életükbe, évről-évre visszatérnek hozzám, s minden egyes alkalommal bizalmat szavaznak nekem.

Sok-sok különböző családról őrizgetek képeket, s rengetegféle fotózásunk volt már, de a múlt heti picit más volt, mint az eddigiek. A családfotózásnak egyik fő sajátossága, hogy a siker érdekében villámgyorsan, pár perc alatt meg kell találnunk a közös hangot, egymásra kell hangolódnunk olyan családokkal, amelyekkel sokszor ott, a mezőn találkozunk életünkben először. Gondoljatok bele, nem csak hogy a család egészével kell összehangolódnom, hanem egyenként a gyerekekkel is (ők érzik ezt a legjobban!), s sokszor még a testvérek is teljesen különböző természetűek. <3 .

Nos, a múlt héten gondoltunk egy merészet és dupláztunk egyet, ugyanis két teljesen különböző családot fotóztam párhuzamosan. Nem volt egyszerű és az egész kaotikusabb is volt, mint egy átlagos fotózás, de szerintem mindannyian élveztük – még Speci, a családi kutyus is. Nézzétek, ő is milyen lelkes!

Mutatok is pár fotót, -egyébként azért lett dupla sorozat, mert a fotózást két barátnő nyerte a Szentendre Barátai Egyesület által kiírt Lájkolom a családom! rajzpályázatán. (Ezúton is köszönöm a Szentendre Barátai Egyesület megkeresését!)

Pin It on Pinterest