AVAGY NE VÁRJ A TÖKÉLETES PILLANATRA!

Négy gyerekünk van, a legnagyobb lassan 14 éves… és hihetetlen, de ez az első kép, amin mindannyian rajta vagyunk! Azért, mert mindig csak a tökéletes pillanatot vártuk. Azt a pillanatot, amikor majd minden körülmény tökéletes lesz és a csillagok is megfelelően állnak…
Ez azt jelenti, hogy lassan 14 éve gyártom a kifogásokat. Te mióta?

És téged vajon mi tart vissza attól, hogy végre elkészüljenek a közös képeitek? Engedd meg, hogy tippeljek!

 1. Túl kövér vagyok.
 2. Majd elmegyünk családfotózásra, ha lesz elég időnk, most túlságosan elfoglaltak vagyunk.
 3. Utálok szerepelni és mutogatni magam.
 4. Nem tudom, hogyan viselkedjünk, mit csináljunk a kamera előtt.
 5. A párom/férjem/gyerekeim apja ellenáll.
 6. Félek, hogy a gyerekem majd rosszalkodik a fotózáson.
 7. Fodrászhoz, sminkeshez kell mennem, de én egyáltalán nem sminkelem magam.
 8. Nem tudom, milyen ruhát vegyünk fel és egyébként is egy vagyonba kerülne összeöltöznünk.
 9. A családfotózás drága.
 10. Nem tudom, hogy melyik fotóst válasszam.

Vegyük sorra őket!

 1. Túl kövér vagyok – majd elmegyünk családfotózásra, de előbb leadok 3,14 kg-ot…. Várj. Nézegetted már a saját gyerekkori albumjaidat? És előfordult, hogy lapozgatás közben felkiáltottál, hogy te jó ég, anyuuuuu, milyen dagadt voltál! Ugye, hogy nem? Szóval nyugi, egyészt a súlyod senkit nem zavar, másrészt ha pár kilóval többnek érzed magad a kelleténél, vannak -ezt ügyesen leplező- fotós beállítási trükkök – s biztos lehetsz benne, hogy ezt egy jó fotós ha kell, beveti.
 2. Majd elmegyünk családfotózásra, ha lesz elég időnk, most túlságosan elfoglaltak vagyunk. Ez nem lehet kifogás: két órára mindenki ki tud szakadni a mókuskerékből. Vagy oké, tegyük fel, most tényleg úgy gondolod, hogy nincs időd. Akkor pörgessük előre az időt: 20 év múlva, nyugdíjas korodban valószínűleg már több időd lesz, de addigra felnő még a most született babátok is. És ha most nem készülnek el a közös családi képek, akkor már biztosan nem. Ugye hogy most is van időd? 😉
 3. Utálok szerepelni és mutogatni magam. Tudom, hogy nem nyugtat meg, de én is. (Nem véletlen, hogy tizenéve nincs egy közös képünk se.) Aki nem szereti, ha fotózzák, az nyilván nem vágyik szexi fehérneműs glamour fotókra, sőt lehet, hogy portré-sorozatot se csináltat magáról, de egy családi fotó, az más. Ott nem kell szerepelni, nem rajtad van a hangsúly, hanem rajtatok. A családotokon, azon, ahogy együtt, egymással vagytok.
 4. Nem tudom, hogyan viselkedjünk, mit csináljunk a kamera előtt. Hát akkor ne viselkedj! Csak legyetek együtt, fesztelenül, szabadon, érezzétek jól magatokat! A családi fotóknak, a családi fotózásnak ugyanis ez a lényege.
 5. A párom/férjem/gyerekeim apja ellenáll, egyszerűen nem tudom rávenni a fotózásra. Előfordul ez, nekem is van férjem, akihez hat ökrös szekér kellene kellett …Két megoldást javaslok ilyen esetekre. Az egyik, hogy öltöztesd fel a kiválasztott ruhába (ne terheld fölösleges részletekkel!) és biztosítsd affelől, hogy a fotózás nem fog fájni. Az apukáknak általában csak elindulni nehéz, de amikor tapasztalják, hogy a fotózás során semmi extra dolguk nincs és nem kell végig pózolniuk, mosolyogniuk, hamar meg szoktak nyugodni. A másik megoldás, hogy lekenyerezed az apukát. Hogy mivel, azt rád bízom. 😉
 6. Félek, hogy a gyerekem rosszalkodik a fotózáson, szaladgál, ugra-bugrál, fotózni se hagyja magát. Van egy jó hírem: a szabadtéri családi fotózás nem műtermi fotózás. Nincsenek lámpák, amelyek megégetnének, nincsenek díszek, amelyek eltörhetnének, mi több, a stúdiónak még falai sincsenek. Vagyis a gyerekek futkoshatnak, akár el is szaladhatnak. Semmi gond, majd visszajönnek! S akár még futkosás közben is készülhetnek jó képek. Számos családfotózás végén elhangzik a kérdés: ugye az enyémeknél szófogadatlanabb gyerekekkel még soha nem találkoztál? Hát de. Nekem is van négy sajátom. 😉
 7. Fodrászhoz, sminkeshez kell mennem, de én egyáltalán nem sminkelem magam. Nem kell, ez egyáltalán nem kötelező a szabadtéri sorozatoknál, főleg akkor, ha feszélyez a smink. Csak akkor menj, ha ez neked is örömet okoz, szebbnek érzed magad egy frissen fodrászolt frizurától, kisminkelve.
 8. Nem tudom, milyen ruhát vegyünk fel és egyébként is egy vagyonba kerülne összeöltöznünk. Igen, ha vadonatúj szettekben gondolkodsz, akkor igazad lehet. De hidd el, a meglévő ruhatáratokból is szuper, összeillő öltözéketek lehet. Ha kérdésed van vagy bizonytalan vagy a színeket illetően, szívesen segítek.
 9. A családfotózás drága. Ez az egyetlen kifogás, amire azt mondom, hogy jogos. Mert a jó családfotós valóban nem olcsó, nem fog 15ezer forintért 200 képet átadni. Több okból sem. Azért, mert drága felszereléssel fotózza a családodat. Azért, mert sok-sok munkaórát szán rátok, a fotózás előtt, közben és utána is. És azért sem, mert tapasztalt. Tudja, hogyan nyugtasson meg a sírós kisgyerekedet és tudja, mikor és hol érdemes fotózni, hogy képeitek a legszebbek legyenek. Van egy ötletem: tekints a családfotózásra úgy, mint befektetésre. Vegyél elő egy perselyt, amibe minden héten beledobsz egy bizonyos összeget – ez a befektetett összeg arra az időre, amikorra a gyerekek már felnőnek, a kisgyerekkori emlékeitek elhalványulnak, s csak a családi képeitek őrzik a legszebb pillanataitokat.
 10. Nem tudom, hová menjünk fotózásra…és azt se, hogy kihez… Nos, ez a kérdés ugye engem is foglalkoztat, hiszen az önkioldós családi képnél azért többre vágyom…S pont azért, mert a családfotózás nem olcsó mulatság, én is alaposan átgondolom, melyik fotóst és milyen típusú családfotózást válasszak. De nyugi, segítek: írtam a családfotózásokról egy részletes összefoglalót, amit ha elolvasol, neked is könnyebb lesz döntened.

Addig is, amíg letöltöd és elolvasod, egy kérésem van:

NE GYÁRTS TÖBB KIFOGÁST! 😉

Pin It on Pinterest